-
Πλατφόρμα της ΕΕ για την Απώλεια και τα Απόβλητα Τροφίμων
Η Πλατφόρμα της ΕΕ για την Απώλεια και τα Απόβλητα Τροφίμων (EU Platform on Food Losses and Food Waste), δημιουργήθηκε το 2016, ως πρώτο βήμα για την ανάπτυξη και ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη μέτρηση των αποβλήτων τροφίμων, την εφαρμογή και αξιολόγηση των δράσεων για τη μείωσή τους, την ενίσχυση της αναδιανομής τροφίμων, και τη βελτίωση της σήμανσης της ημερομηνίας ανάλωσης.
https://ec.europa.eu/food/safety/food_waste/eu-food-loss-waste-prevention-hub/
ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2020
Παραγωγή αποβλήτων τροφίμων/κάτοικο: 191 kg
Συνολική παραγωγή αποβλήτων: 2.000.000 tn
Παραγωγή αποβλήτων – Πρωτογενής τομέας : 372.204 tn (εκτίμηση)
Παραγωγή αποβλήτων – Επεξεργασία και μεταποίηση: 375.158 tn
Παραγωγή αποβλήτων – Λιανική πώληση και άλλη διανομή τροφίμων: 150.472 tn
Παραγωγή αποβλήτων – Εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης: 220.032 tn (εκτίμηση)
Παραγωγή αποβλήτων – Νοικοκυριά: 930.323 tnΕθνικός Στόχος: Μέχρι το 2030, μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού και μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων το έτος 2022 των κατά κεφαλήν αποβλήτων τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή.
ΕΘΝΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ 2021
Παραγωγή αποβλήτων τροφίμων/κάτοικο:193,4 kg
Συνολική παραγωγή αποβλήτων: 2.044.324 tn
Παραγωγή αποβλήτων – Πρωτογενής τομέας : 362.275 tn (εκτίμηση)
Παραγωγή αποβλήτων – Επεξεργασία και μεταποίηση: 403.568 tn
Παραγωγή αποβλήτων – Λιανική πώληση και άλλη διανομή τροφίμων: 149.911 tn
Παραγωγή αποβλήτων – Εστιατόρια και υπηρεσίες εστίασης: 214.559 tn (εκτίμηση)
Παραγωγή αποβλήτων – Νοικοκυριά: 914.011 tn
Εθνικός Στόχος: Μέχρι το 2030, μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού και μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων το έτος 2022 των κατά κεφαλήν αποβλήτων τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή.