-
2022
Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΕΠΠΔΑ) 2021-2030
Στους βασικούς πυλώνες περιλαμβάνονται η υποστήριξη της δωρεάς τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, η εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στον κλάδο εστίασης και συναφών υπηρεσιών (π.χ. εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφετέριες), συμπεριλαμβανομένων των κυλικείων (π.χ. σε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες) για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των νοικοκυριών και της εστίασης για την αλλαγή συμπεριφοράς στην κατανάλωση και τη διαχείριση τροφίμων ενώ περιλαμβάνει και στοχευμένες δράσεις υλοποίησης στον κλάδο εστίασης όπως προώθηση στρατηγικών βελτιστοποίησης της παραγωγής προϊόντων εστίασης και αποφυγής περισσευμάτων, δημιουργία ειδικού σήματος για επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και συναφών υπηρεσιών, που εφαρμόζουν τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, προώθηση εθελοντικών συμφωνιών για τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, ενσωμάτωση της μείωσης των αποβλήτων τροφίμων στις οδηγίες του ΕΦΕΤ σχετικά με τη διατροφή και την ασφάλεια τροφίμων, δίνοντας προτεραιότητα στα κυλικεία (σχολείων, πανεπιστημίων, δικαστηρίων κ.λπ.), ενσωμάτωση όρου περί μείωσης αποβλήτων τροφίμων στη συγγραφή υποχρεώσεων των δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών εστίασης και εκστρατείες ευαισθητοποίησης με ξεκάθαρο μήνυμα και συγκεκριμένο κοινό-στόχο.
-
2021
ΚΥΑ για την υγειονομική ταφή (ΥΠΕΝ/ΔΔΑ/9439/1846/2021 – ΦΕΚ Β’4514)
Καθορίζει μέτρα και όρους για την υγειονομική ταφή των αποβλήτων σε εναρμόνιση με τις διατάξεις της οδηγίας 1999/31/ΕΚ όπως τροποποιήθηκε με την οδηγία (ΕΕ) 2018/850. Τίθενται στόχοι τα βιοαποδομησιμα ΑΣΑ που προορίζονται για ΧΥΤ να μειωθούν στο 35% της συνολικής ποσότητας των βιοαποδομήσιμων ΑΣΑ που είχαν παραχθεί το 1995 ή το τελευταίο προ του 1995 έτος και έως το 2030 η ποσότητα των ΑΣΑ που καταλήγουν σε ΧΥΤ να είναι έως 10% της συνολικής ποσότητας ΑΣΑ οι οποίοι θα επιτευχθούν λαμβάνοντας μέτρα για την προώθηση των εργασιών ιεράρχησης των αποβλήτων και ειδικότερα για τα απόβλητα τροφίμων όπως αναφέρονται και στον ν.4819/2021.
-
2021
Νόμος ολοκληρωμένο πλαίσιο 4819/2021 για τα απόβλητα
Ενσωματώνει τις Οδηγίες 2018/851 και 2018/852 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ περί αποβλήτων και της Οδηγίας 94/62/ΕΚ περί συσκευασιών και αποβλήτων συσκευασιών στο Εθνικό δίκαιο, θέτει το γενικό θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και ευρύτερα, τη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων, εξειδικεύοντας την ιεράρχηση αποβλήτων για τα απόβλητα τροφίμων, θεσπίζει στόχο για την τη μείωση των απωλειών τροφίμων κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής και εφοδιασμού μέχρι το 2030 και τη μείωση κατά τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων το έτος 2022 των κατά κεφαλήν αποβλήτων τροφίμων σε επίπεδο λιανικής πώλησης και καταναλωτή και παράλληλα θέτει μέτρα, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών κινήτρων, για την ενθάρρυνση της δωρεάς και της αναδιανομής τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, με προτεραιότητα στη διατροφή του ανθρώπου. Με τον Ν4819/21 καταργείται η Ενότητα Β' (Πλαίσιο Παραγωγής και Διαχείρισης αποβλήτων-Ενσωμάτωση της Κοινοτικής Οδηγίας 2008/98/ΕΚ) του ν.4042/2012(Α'24) πλην του άρθρου 48, και το άρθρο 58 αυτού.
-
2020
Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ)
Καθορίζει τη στρατηγική, τις κατευθύνσεις και τους στόχους και θέτει τον προγραμματισμό των απαραίτητων δράσεων έως το 2030 για την επίτευξη των δεσμευτικών στόχων και προβλέψεων που απορρέουν από την ενωσιακή νομοθεσία για τα απόβλητα και που αντικατοπτρίζουν τον απώτερο στόχο της Ένωσης να μεταβεί σε μια κυκλική οικονομία. Με το νέο σχέδιο, η ανακύκλωση εξακολουθεί να έχει ειδική βαρύτητα στον σχεδιασμό της διαχείρισης των αποβλήτων για την αποδοτική αξιοποίησή τους ως πόρο, που ενισχύεται τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και οικονομικών εργαλείων και άλλων μέσων προαγωγής της ιεράρχησης αποβλήτων. Μεταξύ των βασικών στρατηγικών προτεραιοτήτων του σχεδίου είναι καθορισμός υποχρεώσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές για την μείωση της σπατάλης τροφίμων με παράλληλο καθορισμό και καταμερισμό αρμοδιοτήτων.
-
2020
Στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο»
Σημαντικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας με σκοπό να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα τροφίμων ώστε να καταστούν βιώσιμα, ενώ παράλληλα «αναγνωρίζει τη σχέση μεταξύ υγιών ανθρώπων, υγιών κοινωνιών και υγιούς πλανήτη». Παράλληλα θεσπίζονται στόχοι για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο και δίκαιο σύστημα τροφίμων, με ουδέτερο ή θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, που αποσκοπεί στην αντιστροφή της απώλειας της βιοποικιλότητας και στην τόνωση της οικονομίας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη διάθεση υγιεινών κι οικονομικά προσιτών τροφίμων, για τη βελτίωση της υγείας και της ποιότητας της ζωής των Ευρωπαίων, ενώ επίσης δίνεται σαφής μνεία στη μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφίμων, ως στόχους της Στρατηγικής.
-
2019
Εκτελεστική Απόφαση (ΕΕ) 2019/2000
Προσφέρει κατευθυντήριες γραμμές ως προς το μορφότυπο για την αναφορά των μετρήσεων των αποβλήτων τροφίμων ανά στάδιο της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων και τη σχετική έκθεση ποιοτικού ελέγχου. Το επόμενο έτος (2020) η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) ανέπτυξε έναν Οδηγό και μία Φόρμα καταγραφής /ερωτηματολογίου, με σκοπό τον εναρμονισμό των αναφορών σχετικά με τις ποσότητες αποβλήτων τροφίμων, αλλά και του πλεονάσματος τροφίμων.
-
2019
-
2018
Οδηγία 2018/851/ΕΚ
Τροποποιεί την οδηγία 2008/98/ΕΚ, θέτει το γενικό θεσμικό πλαίσιο για την πρόληψη και ευρύτερα, τη διαχείριση των αποβλήτων τροφίμων συμπεριλαμβανομένων υποχρεώσεων των ΚΜ να λάβουν μέτρα για την προώθηση της πρόληψης και της μείωσης των αποβλήτων τροφίμων σε εναρμόνιση με την Ατζέντα 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στοχεύοντας και στην επίτευξη του κοινού στόχου της Ένωσης σε σχέση με τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, δηλαδή τη μείωσή τους κατά 30% μέχρι το 2025 και 50% μέχρι το 2030.
-
2018
Εθνική Στρατηγική για την Κυκλική Οικονομία
Το νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία αποτελεί τον οδικό χάρτη έως το 2025 για τη μετάβαση προς το κυκλικό πρότυπο παραγωγής και κατανάλωσης. Περιλαμβάνει 67 δράσεις που ομαδοποιούνται σε 5 άξονες προτεραιότητας, εκ των οποίων δράσεις που σχετίζονται με τα απόβλητα τροφίμων όπως η παρακολούθηση εθνικού στόχου μείωσης των αποβλήτων τροφίμων και η εκπόνηση, εφαρμογή και παρακολούθηση εθνικού σχεδίου δράσης για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων.
-
2015
Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία EE
Εισήγαγε Δέσμη Μέτρων για την Κυκλική Οικονομία (ΔΜΚΚ) μέσω των οποίων τα ΚΜ κλήθηκαν να δεσμευτούν να συμβάλλουν στην επίτευξη των 17 Στόχων της Βιώσιμης (ΣΒΑ) του ΟΗΕ, και ιδιαίτερα του Στόχου 12 που αφορά την εξασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής και εστιάζοντας στα απόβλητα και τις απώλειες τροφίμων, τα ΚΜ -ΕΕ κλήθηκαν να συμβάλλουν στην επίτευξη του ΣΒΑ 12.3. Η ΔΜΚΚ έλαβε τελικά τη μορφή νομοθετικών εγγράφων, τα οποία αποτέλεσαν μία σειρά Οδηγιών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Οδηγίας (2018/851/ΕΕ) για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα απόβλητα (2008/98/ΕΚ).
-
2015
Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών
Θέσπιση 17 στόχων για την βιώσιμη ανάπτυξη: Μεταξύ των στόχων, ο Στόχος 12 αφορά την εξασφάλιση βιώσιμων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής και ειδικότερα ο Στόχος 12.3 εστιάζει στα απόβλητα τροφίμων σύμφωνα με τον οποίον, επιδιώκεται «Έως το 2030, μείωση, κατά το ήμισυ, των κατά κεφαλήν παραγόμενων αποβλήτων τροφίμων παγκοσμίως, σε επίπεδο λιανικού εμπορίου και καταναλωτών, καθώς και μείωση των απωλειών τροφίμων σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εφοδιασμού, συμπεριλαμβανομένων των απωλειών έπειτα από τη συγκομιδή.»
-
2012
Νόμος πλαίσιο 4042/2012 για τα απόβλητα
Ενσωματώνει την Οδηγία 2008/98/ΕΚ στο Εθνικό δίκαιο, δίνεται έμφαση στην πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αναγνωρίζονται τα τρόφιμα ως ρεύμα αποβλήτων που υπάγονται στα βιολογικά απόβλητα (βιοαπόβλητα).
-
2008